Bomboane vegane cu alune de padure si cacao

Bomboane vegane cu alune de padure si cacao

Howdy folks, long time no see, huh? Știu că lipsesc mult și des dar sunt convinsă că voi jonglați cu multe chestiuni de-ale vieții, so bear with me please 🙂 În semn de apreciere dau la schimb o super rețetă de bomboabe vegane, fără zahăr, fără alți îndulcitori, fără făină, fără lactate DAR, cu gust! Da, probabil aveți senzația că dulciurile vegane sunt dubioase și ciudate însă vă sugerez să încercați măcar o dată și promit că părerea vi se va schimba. Bombonelele astea năstrușnice le-am vazut prima dată la Andreea de la Taste Bazaar, respectiv pe instagram și am promis neapărat că le fac în weekend așa că zis și făcut:

  • 100 de grame de caise deshidratate
  • 150 de grame de curmale Medjool (le puteți cumpăra de la Mega, sunt curmalele alea gigantice, foarte aromate dar dacă nu le găsiți pot fi înlocuite cu alt tip de curmale)
  • 150 de grame de alune de pădure crude
  • 1 linguriță rasă de cacao de bună calitate
  • 1/2 linguriță pudră de scorțișoară

De la bun început vă spun că: 1. gustul bun al chestiilor vegane ține foarte mult de calitatea ingredientelor folosite (deci încercați să cumpărați fructe uscate/deshidratate și oleaginoase de calitate, chiar dacă ele sunt mai scumpe, important e să nu fi stat pe rafturi ani buni) și 2. rețeta e foarte versatilă și poate fi modifictată după bunul plac (de exemplu nuci românești sau fistic în loc de alune de pădure, stafide în loc de caise și așa mai departe).

Prepararea e cum nu se poate mai simplă:

  • se pun alunele într-o tigaie (fără alt adaos, fără ulei) și se perpelesc puțin (cam 5 minute) la foc mediu, cât să se desprindă coaja și să capete un gust mai intens. Supravegheați alunele, miscați tigaia să nu cumva să se ardă!
  • se scot alunele într-un bol, se curăță de coji și se toacă semi-grosier la chopper sau la robot. Cam jumătate din alunele tocate se varsă într-un bol
  • jumătate din caisele deshidratate se toacă cubulețe, cu un cuțit și se pun în bol alături de alune
  • Restul alunelor mărunțite se mixează în continuare la chopper/robot cu restul de caise, curmalele, pudra de cacao și cea de scorțișoară. Trebuie să rezulte un soi de pastă omogenă dar sincer consistența e după placul fiecăruia – eu una nu am vrut pastă perfectă așa că am oprit chopperul mai devreme și am obținut o pastă mai grosieră
  • pasta rezultată se frământă apoi cu restul de alune și caise tocate, păstrate anterior în bol
  • se formează bilele între palme, de dimensiunea dorită. Rezultă cam 10-12 biluțe pe care eu una le-am păstrat în frigider și devin și mai bune odată ce stau nițel la rece.

Poate că pare complicat dar nu e, jur! Poate că mi-am pierdut eu talentul de-a explica (sau poate nu l-am avut niciodată 🙂 ). Oricum ar fi, e chiar simplu să faceți bombonelele astea și sunt o gustare sau desert sănătos, inclusiv pentru copii.

Dacă vreți alte combinații, dați un ochi pe biluțele astea, cu fulgi și unt de migdale; sau cu tahini și cardamon; cu caise, caju și cocos; biluțe energizante de inspirație marocană ca aici – sincer, ceru-i limita !