Chiftele de curcan la cuptor

Chiftele de curcan la cuptor

Nu consum des curcan, poate pentru că e o carne pretențioasă, greu de gătit ca să nu iasă uscată, sau …. pentru că defapt mănânc foarte rar carne. Ce-i drept aveam o bucată zdravănă de piept de curcan în congelator cu care trebuia deja să execut ceva, nu de alta dar am mai făcut rost de niște brânză și cele 2 congelatoare nu fac față… Așa s-a născut minunea asta față de care am fost suficient de sceptică la început cât rezultatul gustos să mă dea pe spate, ca să nu mai spun că e și o rețetă foarte dietetică. Și simplu de făcut. Și la cuptor, fără asudat în picioare lângă o tigaie plină de ulei. Sună bine? Să vedeți cum sună rețeta:

  • 2 morcovi și jumătate de dovlecel se dau prin răzătoarea mică și 2 cepe galbene  se toacă mărunt. Se pun legumele la călit într-o tigaie cu 1-2 linguri de ulei de măsline și se călesc la foc mediu până se evaporă bine apa din ele; se lasă deoparte să se răcorească;
  • 1 kg de carne tocată de curcan se amestecă bine cu 2 ouă, 3-4 linguri de pesmet, legumele sotate anterior, jumătate de legătură de pătrunjel și jumătate de legătură de mărar tocate mărunt, 5-6 căței de usturoi dați prin presă sau pisați pastă, sare și piper negru după gust (eu am pus 1/2 linguriță piper și o linguriță rasă de sare de himaya);
  • se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se încinge cuptorul la 180 de grade;
  • se formează chiftele și se așează pe hârtia de copt (e important să fie cam de aceeași grosime și lățime, să se coacă uniform și concomitent);
  • se coc 30-40 de minute, întorcându-le după 15-20 minute.

Le-am mâncat cu drag alături de piure simplu de cartofi bătut bine cu lapte (desigur, de la Lăptăria cu caimac) și-o linguriță de pesto de leurdă și salată de sfeclă roșie cu hrean. A fost cam bun. Mă găndesc să mai refac rețeta și șă le formez biluțe mici pentru a le scălda apoi într-un sos de roșii cu ardei copt și busuioc. Eh, cum sună asta?