Paine cu lapte si turmenic

Paine cu lapte si turmenic

Nu știu exact cum s-a întâmplat dar recent am început să frământ din ce în ce mai mult și să fac tot felul de teste de pâine, foccacia și alte derivate, periculos de bune cu unt gras. E a treia oară când produc rețeta asta și de fiecare dată a uimit prin crocănțimea cojii, pufoșenia miezului și aroma deosebită de turmenic, așa c-am zis să vă povestesc și vouă cât e de simplu e să faci pâine în casă (sau la birou, după caz):

  • cerneți 1 kg de făină albă într-un bol încăpător, alături de 1 linguriță praf de turmenic și 2 lingurițe de sare de himalaya;
  • frecați un cub de drojdie proaspătă (25 de grame) cu 1 linguriță rasă de miere într-un borcan sau cană, până treaba devine lichidă, peste care adăugați o lingură de făină și 2-3 linguri apă călduță; lăsați treaba asta la crescut până dă afară din recipient;
  • faceți o gropiță în mijlocul bolului cu făină în care puneți drojdia crescută și cam 600 ml de lapte călduț (my fav e mai nou ăla de la Lăptăria cu Caimac);
  • începeți să amestecați făina cu amestecul lichid din centru, eventual inițial cu o furculiță, până se adună aluatul cât de cât, băgați apoi mâna și frământați ușor până formați o bilă care nu mai e lipicioasă – pentru asta s-ar putea să mai fie nevoie de 1-2 linguri de făină. La final eu folosesc chiar și o lingură de ulei de măsline, din dorința de a nu mai adăuga făină dar a menține ritmul de frământat;
  • lăsați aluatul la crescut în vas, la temperatura camerei, de preferință la cald, acoperit cu un prosop sau șervet;
  • când și-a triplat volumul, scoateți ușor aerul și mai adunați o dată aluatul, formând o bilă cu suprafața netedă sus (eventual adunați pliurile dedesubt); așezați aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiți din nou și mai lăsați la crescut alte 15-20 de minute;
  • preîncălziți cuptorul la 200 de grade, cu ventilație și abur, descoperiți pâinea și crestați-o cu un cuțit foarte bine ascuțit;
  • coaceți pâinea timp de 40-45 de minute sau până devine rumenă și sună a gol dacă, vorba aia, o bateți pe fund 🙂

Produce dependență, really. Cu unt, mai ales de-ăla cu cristale de sare, e nebunie. La fel și cu dulceață și un pahar de lapte rece din frigider. Și cu salată de vinete. Și întinsă în sucul lăsat de salata de roșii. Și-apoi vă faceți abonament la sală, că la pâine mai greu să renunțați.

PS: Dacă nu vă place turmenicul, îl puteți omite sau înlocui cu 1-2 lingurițe zdravene de pudră de usturoi sau ceapă sau ambele, 1 lingurță de uregano uscat sau puteți face pâinea simplă.

Voi cu ce mâncați pâinea proaspăt scoasă din cuptor?