Spirale cu dovlecei si sos alb

Spirale cu dovlecei si sos alb

Acum câteva luni am aruncat în sictir niște semințe de dovlecel galben într-un colț al micii grădini de legume din dotare, sperând într-o minune dumnezeiască și respectiv într-un viitor delicios, cu farfurii colorate. Insist în continuare pe miracolul divin, pentru că jur, nu am avut grijă aproape deloc de plăntuțele astea, ba chiar uitam să le ud cu zilele când temperaturile erau binișor peste 30 de grade. Well, divinitatea mi-a ascultat rugile privind lenea notorie și a adus ploi constante în ultima lună în București, motiv pentru care sunt efectiv asaltată de o producție de dovlecei la care nu fac față nici gătind acasă, nici gătind la serviciu; motiv pentru care, mai nou, toate preparatele adunate lately conțin dovlecel într-o formă sau alta.

Una dintre aceste rețete se pare însă că lovește constant, și, e genul ăla de lucru de care pur și simplu nu mă satur: dovlecei la tigaie cu smântână dulce și usturoi. Simplă sau gratinată, combinată cu paste sau linsă cu pâine proaspătă direct din tigaie – you name it, i’ve done it. Și a făcut și alte victime colaterale, pentru că n-am fost singura persoană care a apreciat combinația.

Dat fiind cele enunțate, am zis să trântesc câteva poze oribile, cum v-am obișnuit 🙂 (nu judecați prea aspru, din păcate am doar telefonul cu mine la birou – oriunde ar fi acest birou zilnic…) și să povestesc și vouă cum se poate transforma banalul dovlecel în ceva delicios și foarte simplu de inclus într-un prânz rapid. Pentru 4 porții, treaba stă în felul următor:

  1. spălați și tăiați în cubulețe mai măricele (latura de 1 cm maxim) 3 dovlecei medii, sărați-i cu 1/2 linguriță sare de himalaya și lăsați-i la scurs într-o sită aproximativ jumătate de oră;
  2. încingeți 2-3 linguri de ulei de măsline în care căliți ușor o ceapă tocată mărunt și 2-3 căței mari de usturoi pisați. Când ceapa devine translucidă, adăugați dovlecelul scurs de zeamă și măriți ușor temperatura ochiului de la aragaz. Gătiți amestecând din când în când, până se pătrund;
  3. odată pătrunși dovleceii, adăugați 400 ml de smântână dulce cât mai grasă, sărați și piperați treaba și lăsați să scadă, la foc mediu – cam 5 minute. Mare grijă la cantitatea de sare folosită acum, dat fiind că ați sărat și dovleceii cruzi anterior;
  4. fierbeți 300 de grame de paste conform instrucțiunilor de pe pachet – eu am avut fusilli din porumb, niște paste cărora le ador gustul;
  5. scurgeți pastele și adăugați-le în tigaia cu dovlecel, amestecați bine și radeți deasupra o brânză topicioasă of your choice (eu am avut caș zvântat de la Laptăria cu Caimac).
  6. dați sub grill pentru 5-10 minute, cât se rumenește frumos;
  7. mâncați direct din tigaie porția voastră, și, după caz, a colegilor întârziați la masă.

Simplu, nu?

PS: Dacă nu vreți carbohidrați, omiteți pastele cu totul dar gratinați totuși dovleceii la cuptor, pentru extra aromă.