Doua retete rapide de primavara, numai bune pentru pranzul de la birou

Doua retete rapide de primavara, numai bune pentru pranzul de la birou

Sufăr. Sufăr enorm la birou. După timpul necesar unui prânz cum trebuie, după gusturi și arome pe care nu le găsesc neam în mâncarea comandată, după legumele și verdețurile de primăvară pe care le pierd pentru că brusc mă trezesc c-a trecut sezonul peste mine cât eu am produs documente care satisfac birocrația românească.

DAR AM GĂSIT SOLUȚIA! Cât a fost piața plină de leurdă, yours trully a îndesat într-o sacoșă vreo 5 legături groase cât pumnul, le-a adus acasă, le-a spălat frunză cu frunză, le-a uscat bine (cu uscătorul de salată fără de care nu aș mai putea trăi mai nou) și le-a băgat la blender cu vreo 300-400 ml de ulei de măsline, 1 linguriță rasă de sare de himalaya și zeama de la jumătate de lămâie. A rezultat un borcan de 800 de grame plin de sos gros de leurdă, pe care îl am și acum în frigider și de care abuzez linguriță cu linguriță, în preparate de tot felul, ceea ce vă doresc și vouă.

Ca povestea să aibă sens, să vă relatez totuși în ce condiții vitrege am folosit minunea de sos verde:

1. OMLETA CU LEURDĂ ȘI MOZZARELLA BOCCONCINI (pentru 2 porții): 4 ouă de țară se bat bine, cu un praf de sare și 1 linguriță babană de sos de leurdă pregătit așa cum am povestit mai sus. Se trântesc într-o tigaie preîncălzită cu o lingură de ulei de măsline. Se acoperă cu capacul și se gătește totul la foc mic spre mediu, până se leagă oul. Se taie câteva biluțe de mozzarella în două și se așează frumos peste omletă, unde o să înceapă să se topească.

Rețeta asta e  mega rapidă, se poate face cât vă spălați pe dinți sau căutați altă bluză, că doar aia de dinainte nu era bună.

2. FRITTATA CU CARTOFI NOI, SOMON ȘI LEURDĂ (pentru 4-5 porții):

  • se curăță bine 500-700 de grame de cartofi noi (eu îi spăl cu o perie și apă, nu îi curăț de coajă), se taie dacă e cazul – să fie toți de aceeași dimensiune deci să se gătească la fel, se moscolesc bine cu 3-4 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță sare, 1 linguriță rasă de boia dulce afumată, 1 linguriță rasă de praf de usturoi și se așează într-o tavă de cuptor, într-un singur strat și se coc la 200 de grade până sunt pătrunși (încercați cu un cuțit sau scobitoare);
  • o bucată de file de somon se moscolește cu o lingură de ulei de măsline, 1 lingură zeamă de lămâie, sare și piper. Când cartofii sunt aproape făcuți, se pune și somonul în tavă, cu pielea în jos și se mai lasă vreo 15-20 de minute (depinde de grosimea fileului, trebuie ca somonul să devină opac);
  • într-un bol se bat bine 5 ouă, cu o lingură babană de sos de leurdă, puțină sare și piper alb;
  • într-o formă de copt, se așează cartofii într-un singur strat, bucăți din fileul de somon și se toarnă ouăle bătute. Se dă la cuptor până se coagulează ouăle, maxim 20 de minute la 180 de grade.

Rețeta asta e bună mai ales dacă faceți niște organizări în avans. Eu de exemplu am făcut somonul la grătarul cu cărbuni într-o duminică după-masă și l-am pus într-o caserolă în frigider, gata de folosit în timpul săptămânii.

Fie că-i vorba de prânz rapid pentru îndesat în caserola de birou, fie că vă e prea lene sâmbăta de chestiuni sofisticate, rețetele astea vă pot scoate din încurcături și respectiv din rutina unor preparate plictisitoare. Mi interesant e că vă puteți juca cu combinațiile după cum vă place: sos de pătrunjel și mărar sau busuioc dacă nu sunteți fan leurdă (deși v-aș recomanda un control neuro în cazul ăsta…), tipuri de brânză cât nu puteți număra, chorizo sau pancetta afumată dacă nu le aveți cu peștele. Și cartofii noi pot fi inlocuiți cu broccoli, porumb, cartof dulce, dovlecel sau dovleac, ceru-i limita. Ceru gurii adică 🙂

Buh-bye!