Chifle pentru burger

Chifle pentru burger

Caut de taaaare muuuult timp o rețetă de chifle pufoase, aromate și perfecte pentru a le desface în două și a trânti niște home made mayo, o bucată de carne de vită suculentă cu niște brânză cu mucegai semi-topită deasupra, niște sriracha sau bbq sauce și nițcaiva verzituri, dacă vă lasă sufletul. Sună bine, nu? Well, eu am încercat rețeta Jamilei și mi-a plăcut mult rezultatul, mai ales că am personalizat-o un pic:

  • într-un bol încăpător se amestecă bine 500 de grame de făină albă de grâu dată prin sită cu 2 lingurițe pline de amestec de ierburi de provence, 1 linguriță rasă de turmenic și 1 linguriță rasă de sare de himalaya. Jamila zice să nu punem sare din faza asta, dar eu mereu fac la fel, respectiv adaug sarea în făină și amestec bine cu un tel, pentru omogenizare completă și nu am pățit să se inactiveze drojdia.
  • jumătate de cubuleț de drojdie proaspătă și 1 linguriță rasă de zahăr se amestecă bine, cu furculița, până treaba devine lichidă (știu că pare imposibil, dar insistați și-o să vedeți minunea).
  • se încălzesc ușor 300 de ml de lapte integral și se topesc 50 de grame de unt cu minim 80% grăsime.
  • se face o adâncitură în făina din bol și se toarnă drojdia, laptele și untul. Se frământă treaba asta vreo 10-15 minute, până aluatul devine molcuț și se desprinde de pe pereții vasului. Se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit, la cald, vreo oră sau până își triplează volumul.
  • se desprinde aluatul de pe pereții vasului, se pune pe un blat de lucru, se frământă puțin și se împarte în 6 părți egale. Se formează bile de aluat care se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând câte 3 degete de spațiu între ele. Se acoperă tava cu un șervet și se lasă din nou la dospit, la cald, vreo jumătate de oră, timp în care se poate preîncălzi cuptorul la 190 de grade.
  • se coc chiflele în cuptorul preîncălzit, preț de aproape 30 de minute. Dacă vă place aroma de fum, chiflele se pot tăia în două și apoi trânti pe grătar, pentru puțină caramelizare.

Au avut mare succes și cu siguranță le vom mai face, fiind porția perfectă și pentru diminețile când vreți să începeți ziua cu pâine pufoasă, gem de casă și o cană de latte.