Conopida cu branza, la cuptor

Conopida cu branza, la cuptor

Că îmi place conopida la nebunie nu mai demult un secret, motiv pentru care încerc pe cât posibil s-o folosesc cât mai des și variat cu putință (vedeți aici un aromat curry sau dhal, o conopidă coaptă întreagă sau niște paste cu sos alb). Îmi amintesc cu drag de prima mea rețetă de conopidă la cuptor și nici acum nu îmi vine să cred că atinsesem un sfert de veac de viață și nu mâncasem nici pe departe suficiente preparate cu această minunată legumă. Știu că la momentul ăsta credeți că am căzut în cap, DAR, dragii mei, EXISTĂ ATÂTEA LEGUME DINCOLO DE CARTOF !!! Și articolul ăsta vine la timp, să dovedească fix asta! De nu vă place conopida normală, puteți alege romanesco, conopidă violet, broccoli sau varză de bruxelles. Orice alegeți, vorba aia ”cheese makes everything taste better” 🙂

So, una bucată conopidă micuță, se fiarbe la abur sau în apă clocotită cu puțină sare. Eu am folosit steamerul pentru că îmi place ca legumele să nu tragă multă apă ca în cazul fiertului clasic. Separat, un morcov și un fir de praz românesc se călesc ușor în 2 linguri de ulei de măsline. Într-un castronel se bat 2 ouă mari cu 200 de grame de iaurt grecesc, 1/2 linguriță turmenic, 1/3-1/4 linguriță sare de himalaya (mare atenție la sarea adăugată acum, ea depinde de cantitatea de sare din apa în care a fiert conopida) și 1/4 linguriță piper alb. Odată răcorită, se toacă mărunt conopida și se amestecă cu prazul, morcovul, amestecul de ouă și iaurt și 50 de grame de mozzarella și 100 de grame de ceddar roșu (sau orice alt ceddar) date prin răzătoare. Se omogenizează bine și se coace într-o tavă unsă cu puțin ulei de măsline sau unt, vreo juma de oră sau până devine aurie și începe să apară lume în bucătărie, atrasă de mirosul îmbătător. E o mâncare cum nu se poate mai potrivită pentru zile geroase și nu numai, alături de salată verde sau, ca mine, salată de sfecră roșie.

Succes cu conopida și dați-mi de știre când sunteți pregătiți de idei dincolo de lumea cartofului!