Reciclare aluminiu: cum să dai o nouă însemnătate cutiilor de ness

Reciclare aluminiu: cum să dai o nouă însemnătate cutiilor de ness

Sunt deja ani buni de când am început să iau diverse măsuri pentru ajutorarea mediului și  minimizarea deșeurilor rezultate. Printre cele mai importante si simple modificări ale vieții mele au fost:

  • colectarea uleiului uzat în sticle pe care vreau să îl predau de exemplu ăstora ;
  • colectarea sticlelor de plastic și respectiv sticlă și a hârtiilor, pe care le duc la punctele Sigurec;
  • minimizarea, pe cât posibil a soluțiilor de curățat chimice și folosirea unor amestecuri home made (de exemplu, curățarea țevilor cu bicarbonat peste care turnăm apă fierbinte amestecată cu oțet);
  • refolosirea resturilor preparatelor gătite anterior și combinarea lor în noi rețete (de exemplu, folosirea resturilor de carne făcută la grătar în salate reci/calde, wrap-uri, tocănițe rapide, etc.).

Din păcate gunoierii nu colectează selectiv și momentan nu pot sorta și gunoiul (adică pot dar e muncă inutilă), dar sper că amenzile U.E. o să provoace niște reacții în Românica noastră și o să trezească autoritățile din lenea curentă.

Până una alta, să vă povestesc ce am făcut cu câteva cutii de aluminiu pe care le-am adunat de-a lungul câtorva luni bune și pe care efectiv nu m-am îndurat să le arunc, sperând că-mi va veni o idee bună de refolosire a lor. Pentru că nu le-am putut îndepărta folia de protecție și respectiv ajunge la metal, am decis să cumpăr un spray de vopsea albă și să-l folosesc ca să acopăr suprafața cutiilor. De menționat că am executat operațiunea afară, dar puteți face asta și la apartament, în fața blocului (sau în spatele lui, după caz, depinzând cât de bârfitori sunt vecinii din dotare) sau în balcon, cu geamurile larg deschise.

Eu am spălat bine cutiile, le-am uscat corespunzător, le-am pulverizat cu spray auto degresant și le-am șters cu tifon curat (merge și cu servețele de hârtie). Apoi le-am pus cu susul în jos în niște bețe înfipte în pământ – ca toată suprafața care necesita vopsire să fie complet în aer, disponibilă 🙂 Dacă nu faceți asta afară, pe o suprafată tapetată cu hârtie veche (ziare, reviste, ce nu mai folosiți), așezați cutiile cu dosu-n sus.

Am agitat bine spray-ul și am pulverizat liniar, uniform, puțin câte puțin. Niciodată nu pulverizați dintr-o singură apăsare de buton, poate fi aplicată prea multă vopsea și atunci începe să se lase, să facă vălurele. După fiecare aplicare, le-am lăsat 1-2 ore la uscat. Nu mai rețin câte straturi am aplicat, cred că vreo 4-5, cât să nu mai fie vizibil scrisul de pe folie. Dacă nu vă place vopseaua tip spray, merge și cu pensula, am încercat asta cu acrilică. 2 straturi, finito!

Cutiile pot fi apoi folosite după bunul plac – ghivece de flori sau suporturi de pixuri/creioane/lumânări. Eu am optat pentru alb ca să le pot pune pe pervazul geamului și să dea senzația de spatiu și lumină.

PS: Dacă vreți extra inspiratie, consultați articolul ăsta. Sau pe nea google, sunt tone de idei frumoase, potrivite oricărui stil.