Conopida coapta intreaga

Conopida coapta intreaga

 

Nu știu de ce, dar am o reală obsesie pentru copt legume întregi lately.  Poate din considerente de optimizare a timpului (erhmmm, a.k.a. lene), poate că mi se pare că au gust mai bun, poate că arată mai bine. Cert e că, indiferent de motivație, rezultatul e mereu unul peste așteptări, cum a fost cazul frumuseții de mai jos. Am cumpărat una bucată conopidă pe care am lăsat-o 20 de minute la abur, am uns-o bine apoi cu un amestec de 20 de grame de unt cu 82% grăsime topit, 1 lingură ulei de măsline (pentru varianta vegană folosiți 3 linguri de ulei de măsline), sare, piper alb, 1/2 linguriță pudră de ceapă și 1/2 linguriță pudră de usturoi. Am pus-o apoi la copt la foc potrivit (180-190 de grade) până s-a rumenit bine pe toate părțile. Alături de ea am făcut un orez basmati cu praz, mazăre, porumb și condimente indiene (călit un lujer de praz într-o lingură de ulei de măsline, 1/2 linguriță pudră de turmenic și 1/3 linguriță garam masala; adăugat 100 de grame de orez basmati și o cană de apă, fiert acoperit la foc mic până e aproape făcut; adăugat 100 de grame de mazăre congelată și lăsat la fiert încă 5 minute – adăugat încă puțină apă dacă e cazul; descoperit și lăsat pe foc încă 5-10 minute, cât să se evapore toată apa și orezul să se desfacă bob cu bob; amestecat 100 de grame de porumb și sare după gust). Mai greu de făcut a fost orezul decât conopida 🙂

Dacă nu aveți steamer puteți fierbe conopida într-o oală înaltă, cu capac, în care ați pus apă de 2 degete adâncime. Se fierbe la foc mic spre mediu până e pătrunsă complet. Dacă nu vă flaușează fiertul la abur, o puteți îmbăia cu totul în apă cu sare, boabe de piper, foi de dafin, un ardei iute despicat în două, poate și-un pic de vin alb. De asemenea, e important să moscoliți bine conopida cu amestecul de unt, ulei și condimente – pe toate părțile, eventual între florete dacă puteți, dedesubt, frunzulițe, etc. Așa vă asigurați că e gustoasă all over 🙂

Dacă vreți să vedeți de unde m-am inspirat eu, vă propun să dați niște click-uri pe următoarele:

Și uite așa vă puteți bucura de o legumă aparent banală, ignorată de multe ori în defavoarea altora mai populare, dar care, tratată corespunzator, poate duce la un rezultat deosebit. Și face și impresiela masă, draga de ea!