Prajiturele simple cu cocos

Prajiturele simple cu cocos

Îmi place la nebunie să folosesc în întregime ingredientele avute (știți voi, the food waste issue), așa că imediat ce am terminat maioneza pentru o salată de vinete, am căutat modalități noi și neîncercate de a nu lăsa cele două albușuri să zacă aiurea în frigider. Trecând peste rețete de pavlova, bezele, chec (ce Dumnezo ai face cu 12 gălbenușuri ca să ai la dispoziție 12 albușuri???), mousse sau macarons am ajuns foarte rapid la următoarea combinație:

  • 2 albușuri (70 de grame) se bat bine cu mixerul alături de 55 de grame de zahăr, un vârf de cuțit de sare și o linguriță de extract de vanilie, până se albesc, devin spumoase și se topește zahărul.
  • 100 de grame de fulgi de cocos deshidratați se trântesc într-o tigaie uscată (doh, fără ulei, fără nimic) și se rumenesc ușor deasupra unei flăcări mici. Evident, nu trebuie arși, doar nițel maroniți, pentru a maximiza aroma de cocos. Se răcesc complet și se încorporează bine în amestecul de albușuri.
  • se încinge cuptorul la foc mediu (180 de grade) și se pregătește o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  • cu mâinile umezite, se formează prăjiturelele rotunde și se așează pe hârtia de copt, distanțate între ele. Important e să fie de aceeași dimensiune. Ale mele au fost de vreo 2 cm în diametru.
  • se coc 15-20 de minute, până devin ușor maronii.

Sunt bune, simple și foarte aromate. Din ingredientele de mai sus ies cam 9 biluțe, suficient cât să se bucure o familie de o gustare dulce într-o zi de weekend. Ceea ce vă doresc cu drag!

PS: Știți ce? E o rețetă numai bună de testat cu copiii pe lângă voi!

PS2: Dacă vreți și alte idei de folosite a albușurilor rămase, puteți opta pentru maioneză (da, ați citit bine, se face și din albuș), niște fritatta cu kale sau spanac sau nuci condimentate cu zahăr și scorțișoară.