Stroganoff de strut, cu praz si hribi

Stroganoff de strut, cu praz si hribi

Fancy, huh? Păi se poate altfel? În caz că nu știați deja, mă numesc Rookie și nu pot abține să cumpăr chestii ciudate când le găsesc pe rafturile magazinelor, uitându-se insistent la mine, urlând pasional: ”take me home !!!”. De data asta a fost o caserolă de gulaș de struț, pentru că 1. vroiam să gătesc stroganoff de ceva vreme și îmi place să pregătesc câte o cină mai specială pentru jumătatea mea, randomly, just for no reason și 2. nu am mai gătit niciodată tipul ăsta de carne. Așadar, cum să nu îmi alunece ochii de la angus la struț, când era acolo, lângă și având o culoare superbă? Înainte să primesc acuzații de fițoșenie, țin să precizez că întreaga caserolă a fost puțin peste 20 de lei (250 de grame de gulaș, deci carne macră) și per total, preparatul a costat cam 30 de lei, hribi aside pentru că îi am în congelator. De asemenea, s-a dovedit o rețetă foarte sățioasă și din care, cu tot cu garnitură, pot ieși lejer 3 porții de oameni normali (nu de-ăia care pot îngurgita ciorbă de 400-450 de ml, cu pâine, smântână și ardei iute; felul 2 cu ceafă de porc cât palma lor, cartofi prăjiți și salată și-un desert mic, format din 2 bucăți zdravene de papanași prăjți, înecați în smântână și dulceață de comerț). Așadar, garnitura de piure de cartofi cu unt și lapte integral, sau paste fierte și finisate cu puțin unt așa cum e tradițional la stroganoff și un pahar de vin roșu alături fac din rețeta asta o cina cu totul specială și suficientă pentru un stomac fericit. Și, uimitor, nici nu e greu de făcut, iată:

  • o lingură de ulei de măsline și un cubuleț de unt cu 82% grăsime (10-15 grame) se încing într-o tigaie la foc mediu și în ea se prăjesc 250 de grame de cubulețe de gulaș. Așa cum am zis mai sus, la noi a fost struț, dar puteți folosi vită, așa cum e defapt rețeta originală de stoganoff. Am tăiat carnea cuburi cât o îmbucătură, pentru a se găti mai repede și a fi mai ușor de mâncat. Odată rumenite pe toate părție, se scot bucățile de carne deoparte, într-un castronel.
  • se spală și toacă rondele una bucată fir de praz, care se sotează în tigaia în care a fost carnea. După ce se înmoaie puțin, se alătură 3 căței zdrobiți de usturoi românesc, 4-5 bucăți de hribi  și 5-6 ciuperci champignon tăiate fâșii sau bucăți nu foarte subțiri. Se călesc ușor și după ce s-a evaporat toată apa din legume, se adaugă înapoi carnea, o linguriță de sos Worchestershire și 200 de ml supă de vită (sau apă cu 1/4 cubuleț de supă bio de vită, mare atenție la conținutul de sare!). Se acoperă și se lasă la scăzut, la foc mic spre mediu.

  • când s-a evaporat binișor lichidul din tigaie (adică a mai rămas puțin și seamănă nițel a sos), se adaugă 100 ml de smântănă lichidă dulce și 150 de grame smântână fermentată cât mai grasă (eu am avut cu 30% grăsime). Tradițional, se pune doar fermentată dar eu am optat pentru combinația asta pentru că 1. îmi place dulceața smântânii lichide și 2. am mai pățit ca smântâna fermentată să ”se taie” cumva în tigaie și să nu îmi placă rezultatul obținut în final. Da, știu că ar trebui combinată cu făină și lapte, dar nu îmi plac sosurile cu făină și le evit cât pot.
  • la final se condimentează cu sare de himalaya și piper alb după gust. Dacă ați pus cubuleț de supă de vită, mare atenție cu sarea, s-ar putea să nu mai fie nevoie deloc.

Se servește cică alături de paste fierte dar jumătatea nu e mare fan, așa că a trebuit să mă orientez către piure de cartofi cu unt și lapte. Merge și alt tip de piure (de conopidă, broccoli sau cartof dulce), în capul meu combinația cu cartof clasic fiind cam nefericită și grea pentru digestie.

De nu vă place atât de mult rețeta mea, iată câteva opțiuni:

Orice rețetă alegeți sunt convinsă că o să fie delicioasă. Apropo, știți care a fost prima rețetă de stroganoff vizualizată de mine? Nu? Luați de vă tratați cu asta.

Buh-bye !