Latte cu dovleac si zahar condimentat

Latte cu dovleac si zahar condimentat

De când a inventat Starbucks’ul mirificul Pumpkin Spice Latte mi-am dorit neapărat să-l fac acasă, că vorba aia, știu ce conține. De ce? Pentru că pot controla calitatea laptelui, a cafelei, a zahărului, existența dovleacului și mixul de condimente care de care mai aromate. Nu cunosc cu exactitate componentele și ingredientele folosite de celebra firmă dar vă împărtășesc cu mare drag rețeta mea, de care sunt tare mândră, fiind combinația perfectă pentru o duminică leneșă, când vrei să te bucuri de un latte home made. Nu e greu de făcut și zahărul condimentat poate fi folosit apoi în multe alte combinații: pus în alte tipuri de cafele băute, folosit în deserturi de tipul tartelor tatin sau a prăjiturilor cu fructe și caramel răsturnate, pfuai câte și mai câte dar mă opresc aici și-mi șterg băluța de la colțul gurii.

De asemenea, înainte să începeți cu judecăți din categoriile “zahărul nu e sănătos” sau “dovleacul conține zahăr ca fructele și mai bine nu mâncăm” țin să fac unele precizări:

  • nu susțin consumul constant de zahăr. Eu beau cafea cu lapte fără nici un alt adaos, deci complet fără zahăr/miere/sirop de agave sau mai știu eu ce. Dar asta nu înseamnă că într-o duminică pe lună nu pot folosi 1/2 linguriță de zahăr într-o cană de 300-400 ml de latte cu dovleac. De asemenea, nu susțin consumul de zahăr adăugat și mereu citesc cu mare atenție etichetele produselor pe care le cumpăr, evitând mereu bunurile care conțin ingrediente dubioase sau adaos inutil de zahăr, ceea ce sfătuiesc și pe voi.
  • dovleacul, asemenea sfeclei, morcovului și fructelor precum struguri sau banane conțin mai mult zahăr decât altele, motiv pentru care e util să nu mâncăm câte un kilogram la o masă sau în fiecare zi. Nu susțin abuzul de fructe dar nici excluderea completă a lor din alimentație, cheia succesului fiind, ați ghicit: moderația. Cred că tărie că pot consuma o banană sau un strugure la micul dejun, începând astfel ziua cu un aport crescut de energie pe care cu siguranță îl voi consuma în activitatea de peste zi, asigurând astfel nedepunerea pe șolduri. Ceea ce iar vă doresc și vouă.
  • nu susțin nici un fel de extremă. Nu sunt adepta ideii că viața e scurtă și că putem face orice vrem cu ea așa cum nu cred nici în obsesia pentru o viață sănătoasă, plină de zemulețe de grâu verde, detox cu spirulină și mâncare vie. Din nou revin la sprijinul pe care mi-l conferă moderația, bucurându-mă astfel de tot ce am nevoie să funcționez ca ființă umană, fizic și psihic. Ca să fiu mai precisă, mănânc multe legume, salate, aleg produse autohtone și de sezon în general dar totodată fac deserturi acasă ocazional (o dată la 1-2 luni), ies în oraș la un burger gourmet sau beau un pahar de vin de calitate, desigur, nu zilnic.

Astea fiind spuse, să trecem la trebșoara care ne asigură o băutură aromată în miez de iarnă:

  • Pasul 1: Dovleacul. Vă sugerez să căutați dovleac plăcintar, de tip pară, pentru că, din experimentele mele, este cel mai dulce și aromat, garantând astfel un rezultat final delicios și, totodată, diminuând cantitatea de zahăr pe care o vom folosi ulterior. Îl veți spăla, tăia în două pe lung și coace în cuptor la foc mediu (180-190 de grade) până se înmoaie.
  • Pasul 2: Zahărul condimentat. 200-250 de grame de zahăr brun se macină bine cu 1 linguriță de scorțișoară, 1/4 linguriță nucșoară măcinată, un vârf de cuțit de cuișoare măcinate, un vârf de cuțit de anason măcinat și conținutul unei păstăi de vanilie.
  • Pasul 3: Cafeaua. Noi folosim un espressor de aragaz cu o capacitate de 2 porții și pentru extra aromă, amestecăm cafeaua măcinată cu un vârf de linguriță de scorțișoară măcinată. De asemenea, e important să folosiți și o cafea de calitate (dacă vreți răsfăț, Iulis Meinl sau Davidoff pot fi alegeri la îndemână în supermarketuri). Pentru latte, plusăm la cafeaua bună cu niște lapte integral și natural. E greu să recomand un lapte bun de pe piață, știind că toți folosesc un minim de lapte praf dar mai așteptați nițel câteva luni până se va lansa o nouă marcă, ce, vă promit, will knock your socks off.

Asamblarea e mega simplă: se trântesc toate în blender – piureul de dovleac scobit dintr-o jumătate coaptă (să fi fost vreo 100-150 de grame), cafeaua (150 ml), 1-2 lingurițe zahăr aromat și 500-600 ml de lapte integral, depinzând cât de lichidă vreți compoziția. Dacă vreți să fiți și mai fancy, puteți spuma laptele cu un dispozitiv special sau la mașina de cafele, mie mi-a fost lene. Sau puteți bate nițică smântână dulce pentru o lingură de frișcă naturală de pus deasupra. Mai presărați puțin zahăr condimentat și cam asta e. Acum luați cana, și mutați fotoliul la geam, lângă calorifer și priviți ce frumos ninge afară.

De mai aveți nevoie de inspirație, luați de-aici:

Toodles.