Cadouri facute manual, acasa

Cadouri facute manual, acasa

Nici nu îmi amintesc clar prima dată când mi-a sticlit în ochi ideea de a face în casă, cu mânuțele astea două, cadouri pentru cei dragi, dar, cu siguranță, fiecare Crăciun (de ani buni încoace) m-a prins cu pantalonii în vine și cu lenea în, mă scuzați, dos, așa că visul meu a rămas în același stadiu. De vis. Nu și anul ăsta, când hărnicia m-a pocnit mai din timp și am început să cumpăr ingrediente și componente cu aproape o lună înainte de marele eveniment, reușind așadar să fac cadouri faine, zic eu. Ia să vedem dacă sunteți de acord cu mine și respectiv dacă v-ar plăcea să găsiți chestiile de mai jos în niște șosețe mari și roșii:

1. Sare aromată pentru gătit

M-a fascinat complet posibilitatea de a face combinații interesante de arome astfel încât să poată fi folosite direct în preparate, alături de sare. Cerul e limita, dar eu m-am oprit la următoarele:

  • sare de mare neiodată cu rozmarin de grădină și coajă de lămâie netratată: e relativ simplu, am jumulit rozmarinul de grădină (12-15 rămurele de vreo 20 cm fiecare), am spălat frunzele într-o sită cu jet de apă, le-am tamponat bine cu șervete de hârtie și le-am pus la chopper (fără partea lemnoasă!) alături de sare de mare grunjoasă, neiodată (1200-1300 grame) și coaja rasă a două lămâi bio, netratate. Găsiți lămâi netratate în Mega Image Concept Store sau Carrefour/Auchan, costă aproape 8 lei punguța cu 4 lămâi, pe care le puteți și spăla cu bicarbonat și opări 15 secunde în apă clocotită să dormiți bine noaptea. Se mai găsesc și în delicaterii sau aprozare cu ștaif. Sarea asta miroase bestial și poate fi folosită cu mare succes pentru carne sau legume (presărată peste vreo bucată de vită gata de trântit în tigaie, peste cartofi ce urmează a se coace la cuptor, peste și în interiorul unui pește, alături de extra felii de lămâie sau, de ce nu, trântită în niște unt moale pentru a tranforma totul într-un spread foarte aromat).

  • sare de mare neiodată cu sriracha: iară, foarte simplu, doar că timpul de preparare e mai mare, dat fiind că sarea va trebui uscată la temperatură joasă, în cuptor. Într-un bol se amestecă bine, cu furculița, 250 de grame de sare neiodată cu 3 linguri pline de sriracha, până toate bobițele de sare sunt acoperite de sos. Verificați constant amestectul, să nu fi apos, pentru a nu se dizolva sarea. Distribuiți amestecul în strat foarte subțire (apăsați cu furculița),  într-o tavă mare, tapetată cu hârtie de copt și dați la cuptor la cea mai joasă temperatură cu putință (la mine a fost 90-100 de grade) pentru vreo 15 minute. La jumătatea timpului, puteți verifica sarea și eventual reamesteca totul. Scoateți sarea și răcoriți-o, apoi băgați la chopper pentru a o reface în granule (ea la stadiul ăsta e lipită în bucăți). Pentru că nu m-am putut abține să nu plusez și o cu o aromă de fum, am adăugat și câte o linguriță plină de boia dulce afumată, dar dacă nu vă place o puteți omite (sau adăuga boia simplă, dulce, nu recomand adăugarea de boia iute pentru că e mult prea puternică, și alături de sriracha, poate deveni o combinație mult prea picantă – acum depinde și pentru cine o faceți). Sarea astfel obținută poate fi folosită în aceleași combinații – carne, peste, fructe de mare, legume coapte, tocănițe, paste, sosuri roșii, etc.

2. Sare de baie aromată

Ador să fac baie, mi se pare o activitate foarte relaxantă și încerc o dată pe săptămână să trag jumătatea de-un picior și să mustim măcar jumătate de oră în apă aromată. Pentru că sărurile din comert conțin și chestii dubioase, am decis să cumpăr eu propria-mi sare și s-o aromez după cum mă taie capul:

  • sare de baie cu aromă de vanilie și scorțișoară și petale de trandafir galben: 1 kg de sare de baznă se întinde (eu am folosit o tavă cu hârtie de copt în ea, dar puteți folosi orice alteceva) și se pulverizează cu ulei esențial de vanilie și scorțișoară. Eu am folosit aproape o sticluță de 5 ml de ulei, pulverizat în 5 etape, între care am amestecat bine sarea (adică pulverizat peste sare, amestecat vreo 2-3 minute totul, iar pulverizat, iar amestecat și tot așa). Pentru că mi s-a părut potrivit, am jumulit ultimii trandafiri galbeni din curte (yup, din decembrie) și am amestecat petalele în sarea aromată.
  • sare de baie cu aromă de trandafir și petale de trandafir roșu: pentru că totuși e o aromă foarte plăcută, am ales să pulverizez si niște ulei esențial de trandafir peste alt kilogram de sare de baznă și să alătur petalele altui trandafir jumulit din curte (am niște trandafiri de dulceață fabuloși și deosebit de mirositori).

3. Sirop cu aromă de turtă dulce cu ghimbir, pentru cafea/lapte

Siropul ăstă e absolut fantastic și merge de minune adăugat într-un latte, în dimineața de Crăciun. Unde mai pui că e și simplu de făcut? 1-1,5 kg de zahăr și 2-3 linguri de melasă se dizolvă în 2,5-3 litri de apă plată și se aduc la punctul de fierbere. Se adaugă ghimbir proaspăt dat prin răzătoare (eu am avut o bucată e vreo 15 cm, curățată de coajă), 3 linguri pline de scorțișoară măcinată, 1 linguriță de cuișoare măcinate, 1/2 linguriță de nucșoară măcinată, coaja unei portocale bio, netratate (fără partea albă, decojită cu ustensila specială), 4 bucăți cardamon sparte, 4 stele de anason. Chestia asta se fierbe la foc mic spre mediu cam jumătate de oră, timp în care casa e inundată de un miros incredibil. Se lasă la răcorit și se dă totul prin sită. PS: pentru că nicăieri nu spune asta și am descoperit singură (sau nu am căutat eu bine cu nea Google) – siropul obținut devine foarte vâscos odată răcit, ma gândesc că problema s-ar elimina dacă s-ar folosi scorțișoară batoane și cuișoare întregi.

Alte chestii de cate o să aveți nevoie? Păi borcane de toate felurile (ale mele au un conținut de cca 200 de grame), sticluțe (eu am cumpărat de 250 ml, din păcate nu am găsit incolore, nu am avut timp să caut în tot orașul), hârtie sau material textil cu imprimeul preferat și sfoară simplă sau colorată.

A ieșit perfect? Nu. Dar le-am făcut cu mult drag și sper ca proprietarii lor să se bucure de ele. Meri Crișmăs !